Paprenjaci

 Naziv paprenjak potječe od grčke rijeci “peperi”. Smeđ, začinski jak keks u nekim se varijantama pravi s paprom (odakle i naziv), a u nekim se varijantama pravi s raznim orijentalnim začinima ali bez papra. Ti začini i mirodije zajedno su se nazivali peper što u prijevodu znači zapaljeno grlo ili peckanje u grlu.

Tradicija pravljenja paprenjaka poznata je još u dobu renesanse. Danas ih se većinom vezuje za božično vrijeme. Roditelji , bake , djedovi i rodbina nudili su i nagovarali djecu da pojedu što više paprenjaka uz obrazloženje da će zato biti dobri cijelu sljedeću godinu a djeca su to sa velikom radošću prihvaćala.

Paprenjaci su u Hrvatskoj poznati još iz šesnaestog stoljeća. Šenoa je paprenjake spominjao u svom Zlatarevu zlatu. Stareći, krhki je ukrašeni paprenjak postajao sve dragocjeniji i osim ukusnog tradicionalnog kolača, hrvatskim simbolom i jednim od najtraženijih suvenira.

Mi u Dharmi za vas paprenjak pripremamo prema tradicionalnom hrvatskom receptu  u kojem prevladava med, a umjesto bijelog koristimo smeđi šećer kako bi zadovoljili potrebe i najprobirljivijih gurmana. Mješavina začina koje koristimo rezultat je dugogodišnjeg traganja za savršenim paprenjakom koji podiže razinu energije, koji budi iz stanja pospanosti i stvara kreativnu energiju potrebnu za rad svakog dana. Može se jesti i mjesecima nakon proizvodnje. Pravi je junak među kolačima.

Pakiramo ga u prekrasnom paketu koji može služiti i kao originalan poklon nekom poslovnom kolegi kao poticaj za stvaranje ili nekom bliskom kome želimo podariti kvalitetan i lijep , a k tome još i ukusan poklon.

Kliknite na "Pošaljite narudžbu" ili na košaricu ispod teksta i odaberite proizvode i količine, ispunite formular i pošaljite narudžbu. Mi ćemo vam se javiti u što kraćem roku i dogovoriti dostavu.