You need to upgrade your Flash Player This is replaced by the Flash content. Place your alternate content here and users without the Flash plugin or with Javascript turned off will see this. Content here allows you to leave out noscript tags.

Što je med?

Tekuće zlato

 

Taj proizvod pčela medarica slatka je, gusta, tekuća ili kristalasta tvar, koja nastaje složenom obradom u košnici prikupljenog cvijetnog nektara i sekreta slatkih biljnih sokova. Sastoji se od više vrsti šećera, vode, bjelančevina, najrazličitijih minerala i vitamina, te mnogih drugih dragocijenih tvari. Med je jedna od rijetkih tvari koja se ne može proizvesti na umjetan način.
Med je gotovo idealna namirnica, lako se probavlja i njegovi sastojci se gotovo potpuno iskorištavaju. Savršeniji izvor energije teško da možemo zamisliti. Sadrži mnoge korisne i ljekovite tvari i već se dugo vremena koristi kako u preventivi tako i u liječenju mnogih bolesti.

 

Med se svestrano koristio u kulinarstvu od najranijih vremena. Kuhari su tada med stavljali u sva moguća jela, a kako sve do srednjeg vijeka nisu poznavali šećer, med je bio gotovo nenadomjestiv u priređivanju poslastica. Med je zdraviji i ukusniji od šećera a namirnice skuhane s medom dulje ostaju svježe.

Svaki prirodni med kristalizira se nakon određenog vremena, neki prije a neki kasnije. Potrošači katkada nerado kupuju kristalizirani med misleći da nije prirodan. Upravo je kristaliziracija jedno od bitnih svojstava prirodnog meda. Kad u medu ima manje grožđanog šećera, on, pri kristalizaciji, ostaje pri dnu, a voćni šećer iznad njega, pa se stvaraju dva sloja jedan tekući a drugi kristalizirani.
Kristalizirani med se zagrijavanjem može dovesti u tekuće stanje, ali se ne smije grijati na temperaturi većoj od 40-45 stupnjeva Celzijusevih i nikako neposredno iznad vatre, nego u drugoj posudi s vodom.

Med nikada ne treba stavljati u vrući čaj, jer tada gubi ljekovita svojstva. Najbolje ga je stavljati u mlačne napitke.

Pravilno čuvan med, ni poslije stotinu godina ne gubi ništa od svojih hranjivih i ljekovitih svojstava, kažu stručnjaci.

Eko med?

Ekološka proizvodnja uklapa se u koncept održivog razvoja jer u ukupnom gospodarenju teži ekološki čistoj, gospodarski isplativoj, etički prihvatljivoj i socijalno pravednoj proizvodnji.

Izravne prednosti takve proizvodnje jesu:
-prehrambeni proizvodi nisu zagađeni pesticidima
-ne sadrže genetski modificirane organizme
-proizvod s eko markicom ima strogo kontrolirano zemljopisno porijeklo i kontroliranu kvalitetu

Neizravne prednosti, ali niti malo manje važne jesu:
-vraća ravnotežu prirodi
-čuva prirodne resurse-tla i vode
-čuva biološku raznolikost
-čuva i vrednuje ruralna područja
-sprječava degradaciju sela
-povezuje poljoprivredne, turističke i zanatske aktivnosti

U usporedbi s konvencionalnim pčelarom eko pčelar treba uložiti puno više truda, vremena i osobito novaca za ekološko pčelarenje. Evo nekih osnovnih različitosti eko i konvencionalnog meda:
-eko med i eko pčelinji proizvodi proizvedeni su na prirodno čistom i ekološki zakonom odabranom prostoru
-liječenje pčela protiv bolest i nametnika provodi se isključivo prirodnim sredstvima i organskim kiselinama
-prehrana se vrši smeđim, a ne bijelim šećerom
-alati i pčelarski pribor izrađeni su od prirodnih i nehrđajućih materijala
-kompletnu proizvodnju nadziru ovlaštene nadzorne stanice
-prije plasmana na tržište svaki med koji dobiva „eko markicu“ prolazi kontrolu.