Što je med?

Tekuće zlato

 

Taj proizvod pčela medarica slatka je, gusta, tekuća ili kristalasta tvar, koja nastaje složenom obradom u košnici prikupljenog cvijetnog nektara i sekreta slatkih biljnih sokova. Sastoji se od više vrsti šećera, vode, bjelančevina, najrazličitijih minerala i vitamina, te mnogih drugih dragocijenih tvari. Med je jedna od rijetkih tvari koja se ne može proizvesti na umjetan način.
Med je gotovo idealna namirnica, lako se probavlja i njegovi sastojci se gotovo potpuno iskorištavaju. Savršeniji izvor energije teško da možemo zamisliti. Sadrži mnoge korisne i ljekovite tvari i već se dugo vremena koristi kako u preventivi tako i u liječenju mnogih bolesti.

 

Med se svestrano koristio u kulinarstvu od najranijih vremena. Kuhari su tada med stavljali u sva moguća jela, a kako sve do srednjeg vijeka nisu poznavali šećer, med je bio gotovo nenadomjestiv u priređivanju poslastica. Med je zdraviji i ukusniji od šećera a namirnice skuhane s medom dulje ostaju svježe.

Svaki prirodni med kristalizira se nakon određenog vremena, neki prije a neki kasnije. Potrošači katkada nerado kupuju kristalizirani med misleći da nije prirodan. Upravo je kristaliziracija jedno od bitnih svojstava prirodnog meda. Kad u medu ima manje grožđanog šećera, on, pri kristalizaciji, ostaje pri dnu, a voćni šećer iznad njega, pa se stvaraju dva sloja jedan tekući a drugi kristalizirani.
Kristalizirani med se zagrijavanjem može dovesti u tekuće stanje, ali se ne smije grijati na temperaturi većoj od 40-45 stupnjeva Celzijusevih i nikako neposredno iznad vatre, nego u drugoj posudi s vodom.

Med nikada ne treba stavljati u vrući čaj, jer tada gubi ljekovita svojstva. Najbolje ga je stavljati u mlačne napitke.

Pravilno čuvan med, ni poslije stotinu godina ne gubi ništa od svojih hranjivih i ljekovitih svojstava, kažu stručnjaci.

Eko med?

Ekološka proizvodnja uklapa se u koncept održivog razvoja jer u ukupnom gospodarenju teži ekološki čistoj, gospodarski isplativoj, etički prihvatljivoj i socijalno pravednoj proizvodnji.

Izravne prednosti takve proizvodnje jesu:
-prehrambeni proizvodi nisu zagađeni pesticidima
-ne sadrže genetski modificirane organizme
-proizvod s eko markicom ima strogo kontrolirano zemljopisno porijeklo i kontroliranu kvalitetu

Neizravne prednosti, ali niti malo manje važne jesu:
-vraća ravnotežu prirodi
-čuva prirodne resurse-tla i vode
-čuva biološku raznolikost
-čuva i vrednuje ruralna područja
-sprječava degradaciju sela
-povezuje poljoprivredne, turističke i zanatske aktivnosti

U usporedbi s konvencionalnim pčelarom eko pčelar treba uložiti puno više truda, vremena i osobito novaca za ekološko pčelarenje. Evo nekih osnovnih različitosti eko i konvencionalnog meda:
-eko med i eko pčelinji proizvodi proizvedeni su na prirodno čistom i ekološki zakonom odabranom prostoru
-liječenje pčela protiv bolest i nametnika provodi se isključivo prirodnim sredstvima i organskim kiselinama
-prehrana se vrši smeđim, a ne bijelim šećerom
-alati i pčelarski pribor izrađeni su od prirodnih i nehrđajućih materijala
-kompletnu proizvodnju nadziru ovlaštene nadzorne stanice
-prije plasmana na tržište svaki med koji dobiva „eko markicu“ prolazi kontrolu.