You need to upgrade your Flash Player This is replaced by the Flash content. Place your alternate content here and users without the Flash plugin or with Javascript turned off will see this. Content here allows you to leave out noscript tags.

Kravlje maslo - ghee

Ghee je masnoća koja se spravlja od maslaca, procesom pročišćavanja od ostataka mlijeka i vode. Koristi ga se kao prehrambeni proizvod najviše u istočnjačkoj kuhinji ali danas sve više i na zapadu, te kao lijek u ayurvedskoj medicini.
Ghee pripremljen od kravljeg mlijeka povećava dugovječnost, memoriju, moć razlučivanja i inteligenciju. On daje snagu i odgađa proces starenja tjelesnih tkiva. Ghee povećava plodnost. Poboljšava glas i grlo. Vrlo je dobro za djecu i starije da ga uzimaju. On pomaže u stvaranju fizičke i unutrnje ravnoteže. Ghee je koristan kod sljedećih stanja: otrovanja, osipa, čireva, posjekotina, opeklina, herpesa, ospica, gnojnih čireva, groznice, bolesti prsiju, ludila.
Ghee ima specijalno svojstvo da zapali probavnu vatru. Ghee se također koristi u istočnjačkim religijskim ceremonijama žrtvene vatre. Da bi se vatra rasplamsala i razžarila preko se nalijeva puna žlica gheea, ghee na taj način djeluje i unutar tijela. On ima sposobnost da pronađe nedostatak i da ga uravnoteži. Ghee također sadrži hranidbenu vrijednost mlijeka iz kojeg je napravljen. Treba otprilike 2 l mlijeka da se napravi 56.8 g gheea: taj ghee sadrži vrijednost mlijeka, bez poremećaja probavne vatre. Ako se konzumira 2 litre mlijeka, probavni proces je potpuno poremećen. Ali jedna ili dvije žlice gheea ustvari pale i pomažu proces probave, koja je jedinstvena najvažnija funkcija za sprečavanje bolesti.
Ghee star deset godina ili više postaje moćna tvar koja se upotrebljava u medicinske svrhe. On se koristi kod gojaznosti, epilepsije, vrtoglavice, glavobolje i bolesti oka i uha. Kaže se da je stari ghee tako moćan da može povratiti čovjeka iz kome.
U Vedama je zapisano da ghee star 100 i više godina postaje eliksir života.