Kravlje maslo - ghee

Ghee je masnoća koja se spravlja od maslaca, procesom pročišćavanja od ostataka mlijeka i vode. Koristi ga se kao prehrambeni proizvod najviše u istočnjačkoj kuhinji ali danas sve više i na zapadu, te kao lijek u ayurvedskoj medicini.
Ghee pripremljen od kravljeg mlijeka povećava dugovječnost, memoriju, moć razlučivanja i inteligenciju. On daje snagu i odgađa proces starenja tjelesnih tkiva. Ghee povećava plodnost. Poboljšava glas i grlo. Vrlo je dobro za djecu i starije da ga uzimaju. On pomaže u stvaranju fizičke i unutrnje ravnoteže. Ghee je koristan kod sljedećih stanja: otrovanja, osipa, čireva, posjekotina, opeklina, herpesa, ospica, gnojnih čireva, groznice, bolesti prsiju, ludila.
Ghee ima specijalno svojstvo da zapali probavnu vatru. Ghee se također koristi u istočnjačkim religijskim ceremonijama žrtvene vatre. Da bi se vatra rasplamsala i razžarila preko se nalijeva puna žlica gheea, ghee na taj način djeluje i unutar tijela. On ima sposobnost da pronađe nedostatak i da ga uravnoteži. Ghee također sadrži hranidbenu vrijednost mlijeka iz kojeg je napravljen. Treba otprilike 2 l mlijeka da se napravi 56.8 g gheea: taj ghee sadrži vrijednost mlijeka, bez poremećaja probavne vatre. Ako se konzumira 2 litre mlijeka, probavni proces je potpuno poremećen. Ali jedna ili dvije žlice gheea ustvari pale i pomažu proces probave, koja je jedinstvena najvažnija funkcija za sprečavanje bolesti.
Ghee star deset godina ili više postaje moćna tvar koja se upotrebljava u medicinske svrhe. On se koristi kod gojaznosti, epilepsije, vrtoglavice, glavobolje i bolesti oka i uha. Kaže se da je stari ghee tako moćan da može povratiti čovjeka iz kome.
U Vedama je zapisano da ghee star 100 i više godina postaje eliksir života.