Seitan

Seitan (say – tahn) se radi od glutena. Gluten je protein iz pšenice, poznat kao tvar koja kruh čini elastičnim. Seitan nije masan, visoko proteinske vlaknaste čvrste strukture i kao takav najbolja zamjena za mesne proizvode kod vegetarijanaca.
U Japanu ga zovu „seitan“, u Kini ga zovu „kofu“, u SAD-u „bijelo meso“. Gluten se sastoji od proteinskih sastavnica gliadina i glutenina izoliranih iz pšenice ispiranjem pšeničnog tijesta dok se škrob i posije ne isperu.
Jednostavnost metode proizvodnje seitana omogućila je dobivanje konzistencije proizvoda vrlo slične vlaknastoj strukturi mesa. Seitan se može začiniti i pripremiti na mnogo različitih načina, a tvrdi se da su ga prvi proizveli Budistički redovnici u hramovima. Konzumiran je tisućama godina u Kini, Japanu, Koreji, Rusiji i na Srednjem Istoku.

 

Mi vam seitan nudimo u tri varijante, obični u marinadi od maslinovog ulja i paprike, te panirani seitan i dimljen na bukovim drvima. Minimalna količina je pola kilograma, a dostavlja se u praktičnim pakiranjima. Seitan radimo s integralnim brašnom i dodajemo cjelovito zrno pšenice koje nakon nekoliko sati kuhanja poprima vrlo izdašan okus i seitanu daje nezamjenjivu aromu.

Nadamo se da će ovaj ,za ljubitelje zdrave hrane, nezaobilazni proizvod pronaći mjesto i na vašem jelovniku.