Recepti sa seitanom

Vege bosanski lonac

Sastojci:
1 kg tofua
1 kg tempeha
1 kg seitana
3 velike korabice
2 češnja češnjaka
2 velike glavice crvenog luka
2 mrkve
1 mali kelj
20 dag mahuna
1 korijen peršina
1 mali korijen celera
1 žlica ulja
1 žličica đumbira
1 dl jabučnog octa

Priprema:
Tofu i tempeh namazati umakom od soje i ispržiti u ulju. Korjenasto povrće očistiti i izrezati na komade. Složiti povrće, tempuh, tofu i seitan u redove i na kraju završiti s ploškicama korabe. Između redova stavljati začine. Sve zaliti mješavinom octa, pola decilitara vode i žlice ulja. Pokriti što bolje i kuhati 3 do 4 sata ili u ekspresnom loncu sat i pol.

*recept je preuzet s kuharice.

 

Pirjani seitan s klicama mungo graha

Potrebni sastojci
300 gr seitana (narezan na kockice i mariniran soja sosom)
1/2 šalice crvene paprike (narezana na kockice)
1,5 šalica mrkve (narezana na kockice)
2,5 šalice klica mungo graha (može se zamijeniti s klicama leće)
lišće peršina za garniranje
soja sos
tamno sezamovo ulje 1,5 žličica kuzua
2 dcl vode

*garnirati s tjesteninom

Način pripreme
Staviti pirjati papriku na zagrijano ulje. Dodati mrkvu te nastaviti pirjati uz stalno miješanje. Dodati klice (namakati grah 12h, vodu izliti te grah isprati u hladnoj vodi. Postupak činiti dva puta dnevno. Klice su spremne za jelo treći dan) te seitan. Uz stalno miješanje pirjati 1 minutu. Poklopiti te nastaviti pirjati na smanjenoj vatri. Sve zajedno pirjati 10 minuta pazeći na tekućinu. Na kraju umiješati razmučeni kuzu, dodati soja sos, po potrebi. Kad kuzu postakleni, garnirati s peršinom te servirati uz tjesteninu i salatu.

*recept preuzet s stranice